Tilaa lämmitys- ja moottoripolttoöljyt kotiisi

Puuvaja 1,2*2,4m perille toimitettuna manner-Suomen alueella

Kaikki tuotteet sis alv 24%

Tuotenumero: puvato | Hinta yksittäin 1025.00€

Toimitusaika: 5-10 työpäivää

Elementtirakenteinen puuvaja on ratkaisu polttopuiden säilytykseen. Harvalaudoitetussa vajassa polttopuut pysyvät sateelta suojassa ja kuivuvat. Tämä puuvaja on tehty kunnollisesta suomalaisesta puutavarasta. Puuvajaan mahtuu 4 pinokuutiota polttopuita.

Puuvajan pohjan mitat ovat 1,2*2,4m. Takaseinän korkeus on 1,2m(maasta 1,5m ja etuseinän korkeus 1,6m(1,9m maasta) Puuvaja on tarkoitettu pystytettäväksi esimerkiksi betonisten laattojen päälle. Perus vaja toimitetaan täydellisenä elementtipakettina kiinnitysruuveineen ilman ovia. Voit halutessasi tilata samaan toimitukseen myös ovet tai tilata ne myöhemmin jos tarvitset. Tuotteen hinta sisältää rahdin manner-Suomen alueella.

Helppo ja nopea koota


Tarvitset puuvajan kokoamiseen:

- perustuskivet
- vatupassin
- ruuvaimen tx25 ruuvikärjellä

Kaikille ruuveille on valmiiksi poratut reiät elementeissä.
 

 1. Aloita pystytys asettamalla nurkkakivet (suosittelemme betonisia pihalaattoja kooltaan 290x290x50) paikoilleen. Pihalaattoja kannattaa laittaa vähintään kaksi päällekkäin kaikkiin nurkkiin ja keskelle eli yhteensä vähintään 12 kpl, jotta puuvaja tulee riittävän korkealle maasta. Tarkista vatupassilla, että kivien yläpinnat ovat samalla tasolla. Korkeuserojen tasaamiseksi voit laittaa eri määrän laattoja eri kohtiin tai käyttää esimerkiksi vanerinpaloja. Aseta kivien ja puuvajan pohjan väliin pakkauksessa mukana tulevat bitumihuovan palat, jotta maasta tuleva kosteus ei pääse puuosiin. Tarkista vielä lopuksi, että pohja on joka suuntaan vaakasuorassa.

  VINKKI: Levitä pakkauksen suojamuovi puuvajan pohjan päälle ja muovin päälle pihalaatat. Leikkaa muovi pois pihalaattojen kohdalta ja levitä muovi puuvajan asennuspaikalle. Näin saat pihalaatat heti tarkalleen oikeisiin paikkoihin ilman mittaa ja säätämistä.
   
 2. Ruuvaa etuseinät (2 kpl) kiinni puuvajan pohjaan 90mm pitkillä ruuveilla (4 kpl). Elementissä kiinni oleva oleva pitkä 48x48 kokoinen puu tulee ovipieleen, ei nurkkaan. Varmista, että etuseinäelementin vaakapuu ja pohjaelementin reuna ovat tasan ja että seinälaudat tulevat päin pohjaa. Etuseinäelementin reunimmainen lauta tulee laudan paksuuden verran pohjaelementin yli.
 3. Ruuvaa takaseinäelementti kiinni puuvajan pohjaan 90 mm pitkillä ruuveilla (3 kpl). Varmista, että takaseinäelementin vaakapuu ja pohjaelementin reuna ovat tasan molemmista päistä. Seinälaudat tulevat yli elementin alapäästä, jolloin elementti on helppo painaa pohjaa päin.
   
 4. Nosta päätyelementit paikoilleen. Vaakapuut tulevat takaseinäelementin vaakapuiden väliin. Katso kuva. Päädyt ruuvataan kiinni kumpikin kolmella 90 mm ruuvilla ja yhdellä 50 mm ruuvilla. Pidemmät ruuvit tuleva alanurkkiin ja takaylänurkkaan. Etuylänurkka ruuvataan kiinni etuseinälaudan läpi, katso kuva.
   
 5. Seuraavaksi asennetaan etuseinän yläkannatinpuu (kurkihirsi), joka on höylätty 2,4 metriä pitkä kakkosnelonen. Nosta kurkihirsi paikoilleen ja ruuvaa se ensin kummastakin päästä päätyseinän reunimmaisen seinälaudan läpi 50 mm pitkällä ruuvilla. Varmista, että kurkihirsi on päin etuseinälautoja. Tämän jälkeen ruuvaa kurkihirren kumpikin pää kiinni kahdella 90 mm pitkällä ruuvilla etuseinäelementin ylävaakapuiden alapuolelta.
 6. Katon asentaminen aloitetaan keskimmäisestä kattoelementistä, joka on kolmesta elementistä levein. Puuvajan sisäpuolelta on helppo katsoa katsoa kattoelementin ja takaseinän keskimmäiset laudat kohdakkain, katso kuva. Kattoelementti ruuvataan neljällä 90 mm pitkällä ruuvilla, ruuvaa ensin yläreuna. Keskimmäisen elementin asentamisen jälkeen nostetaan reunaelementit paikoilleen siten, että reunaelementin reunimmainen lauta tulee lomittain keskielementin reunimmaisen laudan päälle. Aseta päällimmäisen laudan reuna alemmassa laudassa olevan vesiuran kohdalle, katso kuva. Kattoelementit ruuvataan kiinni toisiinsa katon yläpuolelta kolmella 50 mm ruuvilla.
 7. Ovien asennusta varten ruuvaa väliaikainen apupuu puuvajan pohjan etureunaan ovien alareunan tasolle. Voit käyttää esimerkiksi kuljetuspaketin nurkkatolppia. Nosta ovi apupuun päälle, aseta saranatapit paikoilleen ja ruuvaa kiinni. Kiinnitä viimeiseksi haka ja irrota apupuu.

Säilytä ja polta järkevästi


Kuivan puun tunnistaa äänestä: kun lyöt kahta  klapia (pilkettä) toisiinsa helähtää kuiva puu terävästi kun taas kostea puu tussahtaa vaimeasti.

Hyvässä puuvajassa puu kuivuu ja säilyy kuivana. Jotta puut kuivuvat, pitää ilman kiertää mahdollisimman tehokkaasti. Yläpuun puuvajan harvalaudoitetut seinät ja riittävän korkealle maasta tuleva harvalaudoitettu pohja mahdollistavat ilman tehokkaan kierron. Kuivankin puun kosteus vaihtelee ympäristön lämpötilan ja kosteuden mukaan. Yläpuun puuvajassa säilytettävän kuivan puun tasapainokosteus on vuodenajan mukaan 15-25 %.  Polttopuita ei kannata säilyttää maassa tai tiiviisti peitettynä, koska siten ne kostuvat maakosteudesta ja homehtuvat. Polttopuun varastoinnissa on tärkeää säilyttää kuivat puut kuivina!

Puut kannattaa tuoda sisälle lämpimään noin vuorokautta ennen niiden sytyttämistä. Kylmän puun pintaan tiivistyy huoneilmassa olevaa kosteutta, mikä vaikeuttaa puiden sytyttämistä. Mikäli lämmität varaavaa tulisijaa säännöllisesti voit hyödyntää tulipesää puiden esilämmityksessä. Laita illalla sytytettävät puut aamulla valmiiksi lämpimään tulipesään, niin sytyttäminen käy erittäin helposti. Älä laita puita tulipesään ennen kuin se on täysin sammunut.

Kuivasta puusta enemmän lämpöä ja vähemmän päästöjä


Yläpuun puuvajaan mahtuu 4 pinokuutiota polttopuita. Tästä määrästä kuivia koivuklapeja (kosteus 20 %) saat kotiisi lähes 5500 kWh lämpöä. Mikäli puiden kosteus on 40 %, saat lämpöä 1600 kWh vähemmän. Kun korvaat puiden poltolla sähkölämmitystä, säästät kuivia puita polttamalla yli 200 euroa verrattuna kosteiden puiden polttamiseen.

Puhdas ja kuiva polttopuu palaa puhtaimmin, sillä ylimääräinen kosteus lisää palokaasuja ja laskee tulipesän lämpötilaa. Pienhiukkaspäästöjä voit vähentää myös sytyttämällä puut päältä ja välttämällä roskien polttoa. Puhtaan palamisen päästöt ovat vain murto-osa huonosti toteutetun puunpolton päästöistä. Puhtaan palamisen tunnistaa lähes värittömästä savusta, josta suurin osa on harmitonta vesihöyryä. Mitä puhtaammin puu palaa, sitä enemmän siitä saadaan lämpöä.

Sytytä oikein


Polttotapahtuman kriittisin vaihe pienhiukkaspäästöjen kannalta on syttyminen ja palamisen alkuvaihe. Sytyttämällä oikein voit helposti vaikuttaa poltosta aiheutuvien päästöjen määrään.

 • Tyhjennä tuhkat tulipesästä riittävän usein ja tarkista, että pellit ovat auki
 • Lado puut vaakatasoon siten, että palamisilma pääsee kiertämään pilkkeiden välistä
 • Aseta isot puut alle, pienemmät päälle, ja ylimmäksi sytykkeet
 • Jätä vapaata tilaa vähintään kolmasosa tulipesän korkeudesta
 • Palaminen kuluttaa paljon happea. Huolehdi, että huoneeseen tulee riittävästi korvausilmaa.

Päältä sytyttäminen tuntuu aluksi oudolta, mutta kun sen oppii ei halua palata vanhaan tapaan. Se on myös pienhiukkaspäästöjen kannalta paras sytyttämistapa, koska tällöin sytykkeiden lämmön vaikutuksesta kaasuuntuvat puun ainesosat leimahtavat ja lähes kaikki, mikä kaasuuntuu myös palaa tulipesässä. Jos pilkkeitä kuumennetaan sytykkeillä altapäin, niin puut kyllä syttyvät, mutta osa palokaasuista pääsee karkaamaan palamattomana savupiipusta ilmaan, ja näin syntyy runsaasti päästöjä lähiympäristöön, erityisesti omalle kotipihallesi.

Jotta palamislämpötila pysyy sopivan korkeana koko palamisen ajan, on palamisnopeuden oltava sopiva ja puita on lisättävä pienissä erissä. Liian hidas tai liian nopea palaminen on epätäydellistä. Palamisen nopeutta tulisijassa säädetään paloilman avulla. Myös korvausilman puute voi hidastaa palamista liiaksi, jopa pysäyttää sen kokonaan. Puussa on 85-90% haihtuvia aineita, ja siten suurin osa puusta palaa kaasuina. Onnistuneessa poltossa puu ensin kaasuuntuu tulipesässä, ja syntyneet palokaasut palavat ja luovuttavat lämpönsä eivätkä vain haihdu päästöinä ilmaan. Hallitsematon polttaminen yleensä nokeaa tulipesän, suuluukun ja hormin.

Lähde: VTT:n julkaisu R-10553-08

kpl


©2018 Yläneen Rakennuskeskus. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuoja