010 339 3371 (pvm/mpm)

Tilaa lämmitys- ja moottoripolttoöljyt kotiisi

Lämmitysöljyn hintakehitys

Lämmitysöljyn hinnat eri toimittajilla vaihtelevat. Lämmitysöljyn hintakehitys ja hinnan vaihtelut johtuvat raakaöljyn maailmanmarkkinahintojen vaihtelusta ja hinta muuttuukin käytännössä päivittäin.

Raakaöljy ja lämmitysöljyn hintakehitys

Raakaöljyn tulevaa hintaa on vaikea, jollei mahdotonta ennustaa. Maailmanmarkkinahintaan vaikuttaa eniten sen tarjonta. Tarjonta on keskeisellä sijalla siksi, että toimittajia on suhteellisen vähän. Harvojen toimittajien keskinäiset sopimukset, kuten syksyllä 2016 tekemä sopimus tuotannon rajoittamisesta vaikuttavat suoraan raakaöljyn hintaan. Myös erilaiset häiriöt öljyn pumppaamisessa saattavat hetkellisesti vaikuttaa hintaan. Pidemmällä aikavälillä öljyn hintaan vaikuttaa öljyvarojen riittävyys. Öljyn riittävyydestä on paljon erilaisia arvioita mutta tuskin kukaan tietää mikä on totuus. Tällä hetkellä öljy kuitenkin riittänee ainakin muutaman vuosikymmenen. Öljyn etsintä ja porausmenetelmät kehittyvät koko ajan, joten luultavasti keksitään uusia tapoja saada öljyä jota ennen ei uskottu koskaan saatavan käyttöön.

Tärkeä syy maailmanmarkkinahintojen vaihteluun ovat myös kulloinenkin varastotilanne ja valuuttakurssien vaihtelut. Varastotilanteeseen vaikuttavat useat tekijät kuten, kulloinenkin kulutus maailmassa ja tuottajien kapasiteetti.

Oikeastaan ainoa syy maailmanmarkkinahintojen muutoksille on vuodenaikojen vaihtelut. Pohjoinen pallonpuolisko on tunnetusti talvisin kylmää seutua ja silloin lämmitysenergiaa kuluu enemmän. Tässäkin on kuitenkin vaikea tietää milloin hinnat alkavat nousta vai nousevatko ollenkaan. Viime vuosina tällainen vuodenaikaisvaihtelu on ollut melko olematonta. Ehkä muutokset ovat peittyneet muiden syiden aiheuttamiin muutoksiin tai ehkä ilmaston lämpeneminen on lieventänyt näitä muutoksia.

Käytännössä raakaöljyn hinnan muutoksiin ja edelleen siitä johtuvaan polttoöljyn hinnan kehitykseen ei siis voi juurikaan voi valmistautua. Koska normaalisti pelivara öljyn tilaamisajalle on aika pieni, niin mahdollisuudet parhaimman ajan löytämiseksi ovat myös pienet. Toisaalta lämmitys ja polttoöljyn hinnan muutokset ovat normaalisti pieniä, eikä suuria säästöjä pysty saamaan, vaikka tuuri sattuisikin käymään ja hinta laskisi sopivasti. Luultavasti enemmän häviää, kun odottaa viimeiseen asti polttoöljyn hinnan mahdollista laskua ja öljy ehtiikin loppua. Kun polttoöljyä tilaa satunnaisesti, niin yleensä keskimääräinen hinnan kehitys suhteessa maailmanmarkkinahintoihin tasoittuu. Jos toisella kertaa sattuu tulemaan vähän kalliimpaa, niin toisella kertaa saattaa taas saada polttoöljyn hieman halvemmalla.

Eri toimittajien hinnat taas vaihtelevat siksi, koska toimittajilla on erilaisia tapoja laskea öljyjen hintojen keskiarvoja. Yksi toimittaja laskee hinnan kolmen päivän keskiarvolla ja vaihtaa hintaa joka päivä. Toinen toimittaja taas muuttaa hintaa vasta kun hinta on mennyt kolme päivää samaan suuntaan. Hintavertailumme seuraa joka päivä polttoöljyn hinnan kehitystä laskee antaa koko ajan kunkin toimittajan hinnan. Näet parhaan lämmitys- tai muun polttoöljyn hinnan juuri sinä päivänä kun itselläsi on öljytilauksen tarve.

Vertaile hintoja sivustollamme

Lämmitysöljyn hintavertailumme helpottaa oikean hinnan löytymistä ilman pidempiaikaista polttoöljyn hinnankehityksen seuraamista. Voit toki seurata hintoja pidempäänkin, jolloin hinnat voivat laskea. Ne saattavat kuitenkin yhtä todennäköisesti nousta. Paras päivä tilata voi hyvinkin olla juuri tänään!


©2018 Yläneen Rakennuskeskus. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuoja